POWIERZCHNIA : 20 273 km flaga Słowenii

LUDNOŚĆ : 2,06 mln

NAJWYŻSZY SZCZYT : Triglav ( 2 864 m n.p.m. )

NAJDŁUŻSZA RZEKA : Sawa

STOLICA : Lublana

JĘZYK URZĘDOWY : słoweński

DATA WSTĄPIENIA DO UE : 1 maja 2004r.

NUMER KIERUNKOWY : +386

 

GEOGRAFIA

Słowenia jest położona w Europie Środkowej nad morzem Adriatyckim, po   południowej stronie Alp. Graniczy z Węgrami, Chorwacją, Włochami oraz Austrią. Słowenia pod względem administracyjnym zastała podzielona na 11 regonów statystycznych, które z kolei podzielono na 211 gmin.

 

TURYSTYKA

Ljubljana posiadając  wszelką infrastrukturę nowoczesnej stolicy, zachowała swoją sielską atmosferę,  otwartość i przyjacielskość małego miasta. Jest miastem pulsującym życiem i pełnym niespodzianek. W czasie zimy ma  trochę senny charakter regionu środkowej Europy, by latem ukazać swoje zrelaksowane, śródziemnomorskie oblicze. W okolicach Lublany aż roi się od ciekawych miejsc  natury, tym również miejsc świadczących o dynamicznej przeszłości kulturowej, atrakcyjnych szlaków rowerowych oraz pieszych, czy różnorodnych lokali zaspokajających najbardziej wybredne kulinarne gusty.

Do jednych z  najciekawszy zabytków należą:

  • Kościół Świętej Trójcy
  • Zamek Lublański
  • Most Smoka
  • Park Tivoli

 

KULTURA I SZTUKA

 

Ważną rolę w literaturze słoweńskiej odegrali: Primoż Trubar (1508-1586), twórca podstaw słoweńskiego języka literackiego i autor pierwszych książek w tym języku, oraz Ivan Cankar (1876-1918) czołowy pisarz modernizmu, zwolennik idei zjednoczenia południowych Słowian w jednym państwie. Sztuka słoweńska od wczesnego średniowiecza włączona była w krąg sztuki środkowo- i południowoeuropejskiej. Charakterystycznym elementem są wiejskie kościoły, bogato zdobione freskami i iluzjonistycznym malarstwem ściennym. W muzyce ludowej, noszącej znamiona wpływów folkloru węgierskiego, niemieckiego, austriackiego i słowiańskiego, dominują pieśni, wyróżniające się bogactwem form i gatunków (obrzędowe, historyczne, żartobliwe, żołnierskie, miłosne, dziecięce i ballady). Od uzyskania niepodległości w 1991 roku władze Republiki Słowenii aktywnie wspierają rozwój kultury, wychodząc z założenia, że dokonania kulturalne mogą być istotnym atutem niewielkiego państwa i narodu.

 

CIEKAWOSTKI

 

Etykieta i zwyczaje bardzo podobne do polskich. Nie ma szoku  kulturowego. Ciekawostka: podczas wznoszenia toastów, ludzie patrzą sobie w oczy.

Święta:

1 i 2 stycznia Nowy Rok;

8 lutego rocznica śmierci Franza Prešerena, Słoweński Dzień Kultury;

Niedziela i Poniedziałek Wielkanocny;

27 kwietnia Rocznica Powstania Narodowego Przeciwko Okupacji;

1 i 2 maja Święto Pracy;

25 czerwca Święto Narodowe Słowenii;

15 sierpnia Święto Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny;

31 października Święto Reformacji;

1 listopada Wszystkich Świętych;

25 grudnia Boże Narodzenie;

26 grudnia Dzień Niepodległości

 

Jedzenie:

To co je się w Słowenii jest wynikiem jej położenia geograficzne. Można tu znaleźć takie przysmaki z kuchni bałkańskiej jak burek (przypomina to duży kawałek ciasta francuskiego nadziewany mięsem lub twarogiem), a przede wszystkim čevapčići (siekane bądź mielone mięso różnych gatunków podawane w formie smażonych paluszków) i pleskavicę (takie samo mięso podawane w formie smażonego kotleta). Obowiązkowym dodatkiem do tych typowych potraw jest cebula, ajvar (pasta z gotowanej papryki) i kajmak (jedna z bałkańskich odmian białego sera).

Oprócz tego w słoweńskich knajpach restauracjach mamy do wyboru szeroki wybór makaronów, potraw z ryb, pizzy, a tym którzy stęsknią się za polską kuchnią proponuje dunajski krezek (w wolnym tłumaczeniu – kotlet wiedeński), który jest tam odpowiednikiem naszego schabowego.

 

autor: Magdalena Romanek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.